Forlaget
moxfa
Digmanns Torv
7600 Struer
4028 6141
E-mail
*
At skrive om sig selv og andre over en lang periode, at skrive om livet i et lille samfund, det er som et skriftemål.
Ved et kirkeligt skriftemål er der tavshedspligt. Læger og hjemmehjælpere har også tavshedspligt. Den er i bedste fald kollektiv. Det er da også praktisk, at der kan findes ud af, hvor mange gange man har fået blindtarmen fjernet. Det er også godt nok, at der siver nogle ”godbidder” ud, så flest mulige ved, hvad der plager én. Så kan de vælge at spørge til det mindst ømtålelige, og kun hos købmanden tale om det man siger….......
Når Charles Nielsen skriver om de døde og om de næsten døde, hvortil han også regner sig selv, så behøver han ikke gå slet så stille med dørene. Er man sær og død, eller nær ved, så er det heller ikke så tosset at kunne bidrage til den almindelige underholdning.

Ikke alt, hvad der forgår i et samfund, er lige rart at høre om. Misbrug, overgreb, ulykkelige skæbner. Charles Nielsen lukker op for det hele. Han fortæller, hvad der blev sagt bag ryggen på folk. Han fortæller, hvad alle har snakket om.

Charles Nielsen skrev igen, til vor underholdning - og eftertanke.
Christian Morsing


Charles Nielsen er født 1920 i Ydby, udlært maskinarbejder, indkaldt til marinen i 1941, arbejdede under besættelsen på Burmeister & Wain. Etablerede efter besættelsen fabrik i Ydby. Forfatterskabet begyndte med artikler i Sydthy Årbog.
Udgav senere to romaner, derefter "Besættelsen - Ydby - B&W tur-retur " en slags oplevelsesskildring af livet i København og Ydby under Besættelsen, og nu "Skriftemål".

Charles Nielsen døde 21. janauar 2010. Glad og frisk til det sidste.

Charles Nielsen
Skriftemål
- en novellesamling

Tidligere udgivelser:
* "Fra erindringens bog" 2002
* "Han, hun og himlen" 2004
* "Besættelsen - Ydby - B&W tur-retur"

Ovennævnte tidligere udgivelser er udsolgt, men kan lånes på bibliotekerne, bed dit lokale bibliotek skaffe dem hjem.

Artikler:
* Om Polarforskeren Knud Rasmussen og hustruen Dagmar, datter af Etatsråd N. Andersen - Læs her
* "Før verden fik fart på" - om Egon Nielsen.
Læs her

* Mange artikler i Sydthy Årbog

Nekrolog

Nu gik den ikke længere Nielsen……………
Charles Nielsen er død. At det kunne ske, var vi flere der ikke havde regnet som en mulighed.
Charles var født i 1920, opvokset som et barn af ”Samtalestationen” i Ydby. Blev udlært maskinarbejder, under krigen indkaldt til marinen, blev hængende i København til efter befrielsen, blandt andet på Burmeister & Wain.
Med sig hjem havde han Ella Kronborg, som var en smuk pige. Jeg har selv hørt Ydbys næstsmukkeste pige sige til Charles, ”der var ingen der kunne slå din Ella”. At NOFA brugte hende som sælger er nemt at forstå.
Etablerede (1947) maskinfabrik i Ydby (NOFA), en meget alsidig produktion, som fortsatte til han gik på pension.
Charles vil mest blive husket for, at han ikke kunne lade være at skrive. Det blev til utallige artikler gennem mange år i ”Sydthy Årbog”, digte og sange. Fire bøger blev det også til.
I den sidste bog, ”Skriftemål”, kom Charles rundt om mange i Ydby. Hvis man, fra sine unge dage, kendte disse personer, var beskrivelsen af dem så rammende, at man så dem for sig. Uden lokalt kendskab kunne man også sagtens more sig, måske tænke at en person som Gartner Hansen måtte være opdigtet – men nej – beskrivelsen var lige på kornet!
I ”Skriftemål” rørte Charles, vistnok for første gang, lidt ved sit eget liv, og det kan man nu sige var i sidste øjeblik.
Mange vil nok mene, at Charles elskede at provokere, han ydede altid modstand mod meninger, og det var ikke svært at fremkalde modstanden. Charles havde selv en mening, og hvis nogen ønskede at høre den, var han parat.
Ingen der kendte Charles kunne undgå at bemærke hans hang til humor, men man blev nødt til at være på vagt, for han brugte ironi på højt thyboplan.
Ved i hundredvis af samtaler opdagede jeg nu også, at Charles var et meget følsomt menneske, og ofte fik han, i sine artikler og bøger, manet læseren til eftertanke.
Jeg vil savne Charles Nielsen, hans ufortrødenhed, trods svært synshandicap. Hans viden og indsigt var stor, dette, sammen med hans lyst til diskussion, kunne føre os vidt omkring.

Charles var troende, han tvivlede også, men han håbede han troede.

Otte timer før Charles døde, aftalte vi, at jeg, som så ofte før, næste dag skulle komme ved kaffetid. Han var allerede ved at skrive på en ny udgivelse.

Glemme Charles Nielsen kan vi ikke!

Christian Morsing